Ați fost diagnosticat cu Covid-19, boală determinată de infecția cu noul coronavirus (numit și SARS-CoV-2). Vă aflați internat în spital:

  • Pentru a vă izola de cei apropiați pe perioada cât sunteți contagios și puteți răspândi boala
  • Pentru a primi tratamentul corespunzător
  • Pentru a vă putea urmări pas cu pas evoluția.

Ce este Covid-19?

Covid-19 este boala dată de infecția cu virusul SARS-CoV-2, numit și noul coronavirus. Virusul se transmite cu ușurință de la om la om, prin aer dar și prin particule infectate ce cad pe suprafețe de unde pot fi luate pe mâini și transferate apoi la gură, nas sau ochi. De aceea, purtarea măștii, păstrarea distanței și spălarea mâinilor sunt cele mai importante și eficiente metode de prevenire a transmiterii virusului.

Covid-19 se manifestă de cele mai multe ori prin febră, tuse seacă și oboseală, dar pot exista și alte simptome (dureri musculare sau ale articulațiilor, tuse productivă, greutate în respirație, diaree etc). Boala afectează cel mai des plămânii, provocând o pneumonie virală ce afectează ambii plămâni.

Boala este atât de contagioasă pentru că e dată de un virus nou pentru oameni, pentru care nu există imunitate. De aceea, oricine se poate îmbolnăvi.

Care este evoluția bolii?

În majoritatea cazurilor, Covid-19 evoluează ușor sau moderat, dar la o parte din pacienți boala are o evoluție gravă (cu afectare severă a plămânilor și greutate în oxigenarea sângelui, posibila afectare a inimii, formarea de cheaguri, complicații ale altor organe). O mică parte din pacienți pot deceda ca urmare a bolii.

În majoritatea cazurilor, simptomele se ameliorează în 7-14 zile, similar gripei, și boala se vindecă fără urmări. În perioada de convalescență pot persista oboseală, transpirații nocturne, afectarea poftei de mâncare, care însă se rezolvă fără alt tratament. Fiind o boală nouă, încă nu știm dacă unii pacienți pot rămâne cu consecințe ireversibile pe termen lung.

Urmare a infecției cu noul coronavirus, organismul uman produce anticorpi (IgM, apoi IgG) care persistă în sânge timp de câteva luni. Reinfecția și reapariția bolii la o persoană care a avut deja Covid-19 este foarte puțin probabilă.

Ce analize sunt necesare?

În afară de testul RT-PCR din exsudatul nazal și faringian, care confirmă infecția, sunt necesare mai multe analize pentru a evalua impactul pe care îl are virusul asupra organismului: analize de sânge (hemogramă, teste biochimice, teste de coagulare, teste de inflamație), electrocardiogramă, radiografie pulmonară, tomografie computerizată a toracelui.

Analizele pot fi repetate pe parcursul internării, pentru a urmări evoluția.

Ce  tratament  veți   primi   pe   perioada spitalizării?

Tratamentul constă din medicamente care atacă virusul, tratează simptomele și previn complicațiile. Majoritatea pacienților vor primi un antibiotic, paracetamol pentru combaterea febrei, cortizon (dexametazonă) și anticoagulant. In funcție de evoluție și de protocoalele internaționale de tratament se pot adăuga și alte medicamente.

Schema de tratament este stabilită de medicul curant pentru fiecare pacient în parte.

Pacienții trebuie să continue și pe perioada internării medicația pe care o foloseau acasă, pentru alte afecțiuni.

Măsuri de igienă la domiciliu pentru persoanele aflate în carantina/izolare

Persoanele aflate în carantină/izolare, precum şi familiile/persoanele din aceeaşi locuinţă sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice şi îndrumări:

    • Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiţionat
      sau aerisirea cu geamurile deschise).
    • Persoana carantinată/izolată îşi limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spaţiile comune (de
      exemplu: buc
      ătărie, baie), spaţii ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor;
    • Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanţă de cel puţin 1 m faţă de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într-un pat separat).
    • Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte şi după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei şi ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă şi săpun.

Sursa: marius-nasta.ro/wp-content/uploads/2020/10/Brosura-pacientului-covid.pdf